O nas

Kdo smo

Zgodovina

Začetek organiziranega smučanja v Poljanah sega v leto 1970, ko so takratni smučarski zanesenjaki ustanovili Športno društvo Poljane.

Osnovno dejavnost društva nam najlepše ponazarja izsek iz statuta društva:”… Glavno vodilo za ustanovitev društva je bila organizacija mladih ljudi, s katero bi jih navadili na zdravo športno življenje brez alkohola in cigaret. Društvo bo imelo za osnovno dejavnost smučanje, kar pa ne pomeni, da poleg tega ne bomo gojili stalnih športnih panog od plavanja do atletike.”

Največji smučarski razcvet je društvo doživelo v osemdesetih letih, ko so uredili smučišče Golava, kjer so pridno trenirali in lomili takrat še lesene smučarske količke skoraj vsi poljanski osnovnošolci.

V devetdesetih letih je zaradi zelenih zim smučarija v Poljanah nekoliko zamrla, nikoli pa ni zamrl smučarski duh.

V naslednjih letih je splet okoliščin ponudil idealno priložnost za nadaljevanje začetega smučarskega projekta. Posodobili so smučišče Stari vrh, razvil se je timing in zrasla je prva generacija ‘poljanskih smučarjev’.

Tako smo leta 2001 ponovno ustanovili alpsko šolo in že prvo leto je v njej pridno vadilo 15 osnovnošolskih otrok. V naslednji letih je število otrok raslo približno 5 na leto, tako da v sezoni 2007/08 šteje že 55 otrok iz Poljan, Javorji in Gorenje vasi. Prvi rezultati so se pokazali že po nekaj letih. V Poljanah se je začelo ponovno nekaj dogajati, organiziranost je združila tako otroke kot starše in nenazadnje smo prav kmalu začeli pobirati kolajne.

V naslednjih letih so se stvari začele odvijati s svetlobno hitrostjo: Utrdili smo že do tedaj zelo dobro sodelovanje s smučiščem Stari vrh, ki nam je omogočilo kvalitetne treninge, če je bil sneg smo smučali na Golavi in tam prirejali smučarska tekmovanja – nekatera zelo odmevna, vzpostavili smo kontakt z sosednjimi smučarskimi društvi in skupaj prirejali tekmovanja, udeleževali smo se tekem po celi Gorenjski in Sloveniji.

Leto 2004 je bilo za nas, za poljanski šport in prav gotovo za celotno Poljansko dolino pomembna prelomnica. V tej sezoni smo na lokalnem področju postali nepremagljivi, saj smo skupno prismučali 48 kolajn. Odločili smo se, da iz lokalnega nivoja prestopimo na regijski in državni. Uredili smo vso potrebno dokumentacijo, se včlanili v Smučarsko zvezo Slovenije, pridružili zahodni regiji ter si zastavili za takrat nedosegljiv cilj – povzpeti se na vrh otroškega smučanja v Sloveniji.

Sezona 2005/06 je že obrodila prve sadove. Na lokalnih tekmah smo osvojili kar 131 kolajn, osvojili smo prvo kolajno na regijski tekmi, na pokalu Ciciban smo osvojili pet kolajn v skupni razvrstitvi (dve zmagi, dve drugi mesti in eno tretje mesto). V sezoni 2006/07 smo ponovno naredili korak naprej. Otroke smo razvrstili v dve rekreativni in dve rangirani skupini. Z rekreativno skupino so delali štirje vaditelji, z rangiranimi pa profesor telesne vzgoje, profesionalen trener ter pomočnik trenerja. Z neizmernim požrtvovalnim delom tako trenerjev kot tudi otrok se lahko pohvalimo z uspehi, ki nam jih zavidajo tudi največji klubi v Sloveniji.

Cilji zastavljeni v sezoni 2004 so doseženi, vendar mi gremo naprej. Volja in energija, ki so jo pokazali nekateri tekmovalci, nam nakazujejo, da naš domet ni le Slovenija, ampak nam misli uhajajo tja do svetovnega pokala.

Tako smo v letu 2007 ustanovili SMUČARSKI KLUB POLJANE, ki je prevzel vse dejavnosti Smučarske sekcije ŠD Poljane. V klubu trenutno pridno vadi 55 otrok.

Zavedamo se, da pot ne bo lahka, vendar smo prepričani, da lahko s skupnimi močmi uresničimo naše sanje, kajti prepričani smo, da imamo znanje, da imamo vizijo, da imamo voljo, da imamo moč, da s pomočjo športa iz običajno apatične Poljanske doline naredimo prepoznavno blagovno znamko, ki bo s svojim zdravim jedrom predstavljala osnovo za nadaljnji razvoj Poljanske doline.

SK Poljane © 2018. Vse pravice pridržane.